Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
News

Nieuw kantoor van Joye T’rec in Roeselare volledig in hout geconcipieerd

13.09.24

Coussée Goris Huyghe architecten
©Hisao Suzuki

 

In de Onledebeekstraat in Roeselare bouwde Joye T’rec een gloednieuw kantoorgebouw dat op diverse manieren in het oog springt. De donkergroene kleur, de beeldbepalende horizontale lamellen en de uitvoering volledig in hout zijn opmerkelijk. De perfecte integratie van de diverse technieken in de houtconstructie was een huzarenstukje.

Joye T’rec is gespecialiseerd in trucktransport van wagens doorheen Europa. Het nieuwe gebouw vervangt de voorlopige bureaucontainers die sinds jaren op de ruime parking stonden. Coussée Goris Huyghe architecten ontwierp een balkvormig horizontaal volume met aan één uiteinde een toren. Op het gelijkvloers bevinden zich 2 toegangen die de ontsluiting maken voor enerzijds de klanten en anderzijds de truckchauffeurs . Voor de klantenzone is er een klantenbalie met back-office, grote vergaderzaal en nodige sanitair met kitchinette. Voor de chauffeur zone is er dispatchingruimte met archief en nodige sanitair, alsook een kleine loungeruimte met koffiezone. Gescheiden door een kleine patio zijn er nog 3 individuele bureaus voor de directie. Op het einde van het gelijkvloers volume is er nog een grote vergaderzaal met mogelijkheid om educatieve sessies te geven voor het personeel. Onder de toren bevindt zich de technische installatie met het nodige sanitair. In het hoge volume is er op de eerste verdieping een vergaderzaal, erboven een grotere vergaderzaal met eetmogelijkheid, en bovenaan een terras met uitzicht over de omgeving.

De typerende horizontale lamellen zorgen voor een speelse variatie van natuurlijk licht, en doen de grens tussen binnen en buiten vervagen. Het gebouw toont zich als een filterende palissade die de achterliggende parking aan het oog onttrekt. Het nieuw kantoor van Joye T’rec is niet alleen een blikvanger langs de ringweg, maar won begin dit jaar ook de Roeselare Award 2023 in de categorie New Building.

Duurzaam in materiaal en techniek

Het gebouw is volledig in hout uitgevoerd. In tegenstelling tot beton – dat bij de productie veel CO2 genereert – zorgt hout net voor de absorptie van CO2 tijdens zijn groeiproces. Op die manier wordt bij de constructie van dit gebouw al heel wat CO2 uitgespaard. 

Maar ook voor de technieken werd de meest duurzame optie gekozen. 12 grondboringen van 150 meter diep zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, die via klimaatplafonds wordt verdeeld en zo een optimaal thermisch comfort creëert.

Perfecte integratie

BM Engineering ontwierp onder meer de elektriciteit, de toe- en afvoerleidingen voor sanitair, de verdeling van de luchtkanalen alsook het klimaatplafond. Nieuw in dit project was dat we voor dit ontwerp niet zoals in klassiekere bouwmethodes vertrokken van de plannen van de architect, maar wel van het 3D-model van de houtskeletbouwer. We tekenden de trajecten uit van alle leidingen en buizen, en voorzagen de nodige aansluitpunten en bedieningspanelen in de (dubbele) vloeren en de wanden. Ons 3D-model werd voor de houtskeletbouwaannemer gebruikt om alle uitsparingen te voorzien zodat de integratie van de technieken bij de uitvoering onmiddellijk perfect kon verlopen.

 

Bouwpartners:

  • Joye T’Rec (Roeselare) – bouwheer
  • Coussée Goris Huyghe architecten (Gent) – architect
  • Decleir Houtconstructies (Kortemark) – aannemer houtskeletbouw
  • Goddeeris (Roeselare) – aannemer hvac en sanitair
  • AEVS (Izegem) – aannemer elektricteitswerken
  • BM Engineering (Kortrijk) – ontwerp technieken

 

Topicality

News

13.09.24

Circulair (ver)bouwen vereist creativiteit en knowhow

Read more
13.09.24

KOBA Dorpsschool Vremde zet sterk in op circulariteit

Read more
10.07.24

Gemeenteschool ’t Mozaïek in Eernegem renoveert en breidt uit

Read more