Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
News

Quaestor combineert toparchitectuur en werkcomfort in nieuw kantoor

03.04.24

De Roeselaarse onafhankelijke vermogensbeheerder Quaestor huist sinds kort in een gloednieuw hoofdkwartier. De robuuste en transparante architectuur is een statement naar de markt toe. De state-of-the-arttechnieken zorgen dan weer voor een grote verhoging van het werkcomfort ten opzichte van de vroegere locatie.

 

Koen Heijse van CAAN Architecten tekende voor het ontwerp dat typerende baksteenarchitectuur combineert met grote raamvlakken. “Die robuustheid en transparantie straalt ook uit wat wij met Quaestor voor onze klanten willen zijn: een betrouwbare partner,” vertelt medevennoot Lode Langedock. “Onze sterke groei sinds onze start in 2000 is de reden voor dit nieuwbouwproject. In 2007 bouwden we voor het eerst, maar die locatie was met een maximumcapaciteit van 20 medewerkers veel te klein geworden. Vandaag telt ons team 30 mensen, en nu hebben we ruimte om tot 45 collega’s te huisvesten. We zijn trouwens nog dringend op zoek naar ervaren relatiebeheerders.” (lacht)

Efficiënter werken en connecteren

Onder het gebouw kunnen wagens parkeren. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er 3 ruimtes om klanten te ontvangen en 2 vergaderzalen. De eerste verdieping is voor de relatiebeheerders die langs de beide zijden van het gebouw werken, met centraal de servicedesk die hen administratief ondersteunt. Een aantal ‘phoneboots’ maken het mogelijk om zich individueel af te zonderen of met enkele collega’s te overleggen zonder de anderen te storen. De bovenverdieping is een mix van werkruimte voor risk, compliance, audit, legal en de fondsbeheerders. Achteraan dit plateau is er een grote ruimte voor informele ontmoetingen.

Lode Langedock: “Die indeling zorgt voor een heel andere dynamiek dan in ons vorig gebouw. Daar was het één open werkruimte waar je constant afgeleid was door wie binnenkwam of vertrok. De keuken was veel te klein, dus iedereen at ’s middags aan zijn eigen bureau. Hier kunnen we wél geconcentreerd werken, en over de middag of ’s avonds hebben we intensiever contact in onze cafetaria/bar.”

Op ideale temperatuur

Grote raampartijen staan soms garant voor oververhitting van het interieur. Niet hier echter. Met dynamische simulaties bepaalde BM Engineering de juiste glaskeuze en de noodzaak van buitenscreens aan de zuid- en westkant van het gebouw. Deze eenmalige investering zorgt voor een serieuze vermindering van de koellasten in de zomer. Een geothermisch BEO-veld en een warmtepomp zorgen voor een fossielvrije passieve koeling in de warme en verwarming in de koudere maanden.

Lode Langedock: “Voor de afgifte van de warmte en de koelte kozen we voor klimaatplafonds. Het is een serieuze investering, maar wel de beste keuze. In ons vorig gebouw verwarmden we op de klassieke manier, via airco. Dat was absoluut niet comfortabel. Het was altijd voor iemand te warm of te koud, je zat er te dichtbij of te ver vanaf, en het zorgde voor geluidshinder. Comfort op dat vlak stond dan ook met stip genoteerd op onze wensenlijst voor de nieuwbouw. En enkele maanden na onze intrek hier – met een eerste hittegolf achter de rug – kan ik zeggen dat die plafondkoeling super werkt. Op een heel ‘smoothe’ manier – zonder bruuske bewegingen van te warm of te koud – kunnen we voor iedereen een comfortabele gevoelstemperatuur creëren.”

Geïntegreerde technieken

In samenspraak met de architect werd ervoor gezorgd dat de technieken op het dak visueel en akoestisch volledig afgeschermd zijn door de verhoogde voorgevel van het gebouw. Maar ook binnenin werd gezorgd voor een stijlvol samenspel van architectuur en technieken. Lode Langedock: “De structuur van het gebouw is zichtbaar gebleven. De kolommen en balken in bekistingsbeton worden gecombineerd met een high end aankleding die warmte en huiselijkheid uitstraalt. We zijn heel tevreden dat de technieken zoals de klimaatplafonds daar perfect mooi in geïntegreerd zijn.”

Bouwpartners:

  • Quaestor (Roeselare) – bouwheer
  • CAAN Architecten (Gent) – architect
  • Himpe  (Loppem) – aannemer ruwbouw
  • Elektriciteit Vandemoortele (Izegem) – aannemer elektriciteit
  • CV Develtere (Roeselare) – aannemer HVAC en sanitair
  • Beltherm (Zedelgem en Gavere) – aannemer ventilatie
  • Energie Verbeke (Sint-Eloois-Winkel) – aannemer geothermie
  • BM Engineering (Kortrijk) – speciale technieken
Topicality

News

10.07.24

Gemeenteschool ’t Mozaïek in Eernegem renoveert en breidt uit

Read more
10.07.24

Collega's Jamie en Pierre aan het woord

Read more
10.07.24

VDL Bus Roeselare maakt tot 800 e-bussen per jaar op nieuwe site

Read more