Havenkaai Howest
Bouwen van een gemengd project met plaats voor woongelegenheden, studentenhuisvesting, retail, kantoren, ondergrondse parking, hogeschool en aanverwante functies
De gemeentelijke basisschool ’t Mozaïek in de Ichtegemse deelgemeente Eernegem wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Er komen nieuwe leslokalen, nieuwe sanitaire blokken en een polyvalente ruimte (die dienst kan doen als kleuterspeelzaal of zelfs voor extern gebruik ingezet kan worden). De bestaande leslokalen, refter en turnzaal krijgen een opfrisbeurt en de speelplaats wordt vergroend. Voor onze ingenieurs stabiliteit was het naadloos inpassen van oud en nieuw de belangrijkste uitdaging, terwijl onze ingenieurs technieken op zoek gingen naar oplossingen die hoger comfort combineren met duurzaamheid.
De school ligt op de hoek van de Westkerkestraat met de Oscar Willemsstraat. Het ingangsgebouw dateert van voor 1900. Door de jaren heen zijn er diverse uitbreidingen en verbouwingen geweest. De werken gebeuren in 3 grote fasen. Eerst worden de gebouwen langs de Oscar Willemsstraat vervangen door een moderne nieuwbouw. Daarna worden de gebouwen langs de Westkerkestraat aangepakt. In een laatste fase worden de bestaande gebouwen aan de achterzijde – dwars op de Oscar Willemsstraat – gerenoveerd.
Gezonde binnenlucht
Tijdens de coronacrisis was de luchtkwaliteit in klaslokalen een bijzonder aandachtspunt. Vaak werden ramen opengezet om te zorgen voor de instroom van verse en gezonde lucht, maar in de winter leidde dit ook tot grote warmteverliezen. Anderzijds is – ook los van corona – oververhitting door de grote raampartijen tijdens de warmere maanden vaak een probleem.
Het groot renovatie- en nieuwbouwproject in GBS ’t Mozaïek was dan ook de ideale gelegenheid om hier voor een kwalitatieve en duurzame oplossing te kiezen.
Nieuw in het hele gebouwencomplex is actieve ventilatie om de binnenluchtkwaliteit te waarborgen. We voorzien een systeem D waarbij warmte en vocht uit de afgezogen lucht worden gerecupereerd. Om oververhitting te vermijden, worden op de dakramen en de zuidgerichte ramen van het nieuwbouwgedeelte screens geplaatst die de zoninval beperken.
In dat nieuwbouwgedeelte langs de Oscar Willemsstraat zal duurzaam worden verwarmd met een energie-efficiënte lucht/water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.
Gekarteld dak
De twee vleugels links en rechts van het ingangsgebouw in de Westkerkestraat zijn opengetrokken en de gevels komen nu tot aan de rooilijn. De rechtervleugel wordt de nieuwe refter. In de Oscar Willemsstraat komen de fietsenstalling en de nieuwe klassen, en verderop in de straat de nieuwe turnzaal. Aan de nieuwbouwdelen wordt naar de inpandige speelplaatsen toe telkens een terras voorzien met een overkapping met houten balken.
De structuur van de nieuwe gebouwen wordt uitgevoerd in betonnen kolommen, stalen liggers en dragende muren in silicaatsteen. Opvallend is de vorm van de daken van de nieuwe klassen langs de Oscar Willemsstraat. Die zijn uitgevoerd in stalen liggers in de nok en beneden, met houten roostering ertussen. Van dit nieuw deel wordt de gevel aan de kant van de speelplaats afgewerkt in hout. De overige gevels van zowel bestaande en nieuwe volumes worden wit gekaleid.
Bouwpartners:
Bouwen van een gemengd project met plaats voor woongelegenheden, studentenhuisvesting, retail, kantoren, ondergrondse parking, hogeschool en aanverwante functies