Locinox bouwt Smart Factory of the Future in Waregem
30.03.23
Locinox, de Europese marktleider in toegangscontrole voor poort- en hekwerk, bouwde in Waregem een nieuw hoofdkwartier op een boogscheut van de vorige vestiging. ‘Locinox 4.0’ zorgt niet alleen voor een verdrievoudiging van de capaciteit. De Smart Factory of the Future is ook een innovatiehub in een bijna-energieneutraal gebouw.
Locinox, de Europese marktleider in toegangscontrole voor poort- en hekwerk, bouwde in Waregem een nieuw hoofdkwartier op een boogscheut van de vorige vestiging. ‘Locinox 4.0’ zorgt niet alleen voor een verdrievoudiging van de capaciteit. De Smart Factory of the Future is ook een innovatiehub in een bijna-energieneutraal gebouw.
Locinox werd in 1988 gesticht door Joseph Talpe en is specialist in de ontwikkeling en productie van (elektro-)mechanische producten en producten voor toegangscontrole voor de poort- en hekwerkindustrie. De nieuwe site bevindt zich op de hoek van de Industrielaan en de Brabantlaan, op een boogscheut van de huidige vestiging in de Mannebeekstraat. Op het terrein van 7 ha wordt 40.000 m2 bebouwd, wat de explosieve groei van de voorbije jaren moet opvangen en tegelijk een wissel op de toekomst betekent.
Kenmerkend voor Locinox is dat het bedrijf in alle facetten inzet op een zo efficiënt mogelijke organisatie. Dit werkte alleen maar versterkend voor onze visie om gebouwen volledig digitaal te ontwerpen en BIM van ontwerp- tot exploitatiefase door te trekken.
Net als in tal van eerdere projecten in de voorbije jaren werken we ook voor dit project opnieuw vlot en efficiënt samen met Goedefroo+Goedefroo architecten.
Van O&O tot stockage
Vooraan het gebouw komt een showroom en experience center. Ernaast bevindt zich de ultramoderne afdeling voor onderzoek en ontwikkeling, een van de speerpunten van Locinox. Het grote en hogere volume achteraan zal de assemblage- en verpakkingsafdeling huisvesten, net als een expeditiezone en laad- en loskaaien. Het energiezuinig volautomatisch stapelmagazijn ten slotte, kadert in het streven om door te groeien van 97 naar 100 procent bestellingen verzonden binnen de 24u. Kenmerkend voor Locinox 4.0 is dat automatisatie, connectiviteit en hightech naadloos in het productieproces worden geïntegreerd.
Temperatuur op (ieders) maat
Door voor een bijna-energieneutraal gebouw te kiezen, zet de bouwheer ook in op vooruitstrevende en duurzame technieken. Een BEO-veld zorgt voor de basistemperatuur voor verwarming en koeling, aangevuld met een lucht-water warmtepomp. De boringen voor het BEO-veld worden bewust ónder het gebouw voorzien, zodat bij een toekomstige uitbreiding er nog extra boringen kunnen gebeuren op het terrein dat nu nog vrij blijft.
In de kantoren wordt gewerkt met koelplafonds boven de werkplekken. Vooruitstrevend is dat de bouwheer ervoor kiest om dit stralingsprincipe ook toe te passen in de werkruimtes voor de arbeiders, zodat ook zij in een stofvrije, lawaaiarme en dus aangename omgeving kunnen werken. Deze keuze komt het werkcomfort van de medewerkers ten goede, en wordt dan ook door het volledige bouwteam mee ondersteund.
Optimaal dag- en kunstlicht
Door de enorme dakoppervlakte zo goed als volledig vol te leggen met PV-panelen zal Locinox tot 40 procent van het elektriciteitsverbruik kunnen dekken. Binnenin hebben we sterk ingezet op gestuurde verlichting in de grote fabriekshal en het stapelmagazijn, voor maximaal lichtcomfort met een minimaal energieverbruik. Opvallend is de keuze om zo veel mogelijk medewerkers in daglicht te laten werken, en niet enkel de kantoorwerkers. Ook wie actief is in de zagerij, de montage- en verpakkingsafdeling kan zo voluit profiteren van natuurlijk licht.
Waterbuffer en nieuwe bomen
Nog opmerkelijk in dit project is de aandacht van de bouwheer voor de omgeving. Op de site komt er 1,5 ha groenaanleg met onder meer een picknickweide. Bij de start van de werken werd voor elke werknemer – momenteel een 100-tal in Waregem, wat moet groeien tot 150 – een hoogstammige boom aangeplant. Het huidige aantal bomen staat al op 150, in totaal komen er 250. Locinox zet ook volop in op de recuperatie van regenwater. Al het water dat kán worden opgevangen, wordt gebufferd. Naast het spoelen van wc’s zal het ook worden gebruikt om zelfs in langdurig droge periodes de omgeving te kunnen bevloeien, en zo weinig mogelijk beroep te moeten doen op leidingwater.
Bouwpartners:
- Locinox (Waregem) – bouwheer
- Goedefroo+Goedefroo (Wielsbeke/Gent) – architect
- Stadsbader (Harelbeke) – aannemer ruwbouw
- Steen Elektriciteit (Zedelgem) – aannemer elektriciteit
- G.Smeyers (Zandhoven) – aannemer geothermie
- Develtere (Roeselare) – aannemer HVAC en sanitair
- Orona (Waregem) – aannemer liften
- BM Engineering (Kortrijk) – speciale technieken