Collega's Jamie en Pierre aan het woord
10.07.24
Pierre: “Ik was al van jongsaf geïnteresseerd in technieken. Knutselen en prutsen was mijn ding, en als er werkmannen over de vloer kwamen, vroeg ik of ik mocht helpen. Ingenieursstudies lagen dus voor de hand. Maar het kwam niet in me op om in een ingenieursbureau te gaan werken: hele dagen achter een bureau zitten om berekeningen zitten maken? Ik wilde actie en afwisseling!” (lacht)
Jamie: “Mijn vader en enkele nonkels werk(t)en in de bouw en mijn broer monteert bouwkranen. Het zit dus in de familie. Als kind tekende ik op feestjes huisjes die ik dan probeerde te verkopen aan familieleden.” (lacht) “In het 3e jaar van mijn ingenieurstudies hadden we een vak ‘bruggenbouw’. Die specialere elementen van de bouw – geen alledaags appartement of vakantiehuis – vond ik het interessantst. Ik ging na het afstuderen dan ook op zoek naar bedrijven die een afdeling civil engineering hadden.”
Waarom koos je voor BM Engineering?
Pierre: “Op een jobbeurs kon Steven me overtuigen om toch eens langs te komen en een dag mee te lopen, net als bij die aannemer waar ik ook gesolliciteerd had. Daarna was ik overtuigd om voor BM te kiezen: een aannemer krijgt een plan en moet het uitvoeren, terwijl je in een studiebureau een bredere kijk hebt, vroeger in het bouwproces zit en ook echt iets kunt ontwerpen. Het is bij wijze van spreken jóuw ‘uitvinding’. Dat bouwproces van a tot z kunnen meemaken, sprak me enorm aan. En dat BM Engineering álle facetten van de bouwwereld doet – stabiliteit, technieken, civiele werken en ook nog eens opdrachten in uiteenlopende sectoren – vind ik echt een plus.”
Jamie: “Ik wilde geen job bij een grote speler, waar je met honderden werkt. Een redelijk compact bedrijf dat wel gróte projecten doet, is meer mijn ding. Na mijn eerste gesprek hier had ik meteen een goed gevoel. BM Engineering heeft een bepaalde ‘drive’: iedereen wil er vooruit, en dat vond ik leuk om te horen.”
Hoe verliep jullie onboarding?
Pierre: “Ik had de nacht ervoor geen oog dichtgedaan van de zenuwen. Maar dat bleek voor niets nodig. Op het scherm beneden werd ik al welkom geheten, en er lag op mijn bureau een pakketje klaar met alles wat ik nodig had en nog veel meer. Mijn komst was duidelijk goed voorbereid.”
Jamie: “Ik startte tegelijk met 3 andere nieuwe collega’s, waarvan ik er al 2 kende van de schoolbanken. Dat zorgde voor een geruster gevoel. In de voormiddag kreeg ik de algemene uitleg over het reilen en zeilen binnen BM en daarna gingen we wat dieper in op onze manier van werken. In de namiddag kreeg ik al een kleine concrete opdracht om er wat in te komen.”
Op welke manier werd je begeleid tijdens die eerste maanden?
Pierre: “Mijn eerste opdracht was de Vives-toren in Kortrijk, een studentenwoontoren. Het was een leuke link met mijn verleden. De projectmanager begeleidde me intensief en stap voor stap. Je krijgt heel veel informatie, weet nog niet goed wat je aan het doen bent en hebt niet het grotere plaatje voor ogen. Ik moest me erover zetten dat ik constant met vragen zat. Maar stap voor stap leer je bij en word je zelfstandiger. Toen ik aangaf dat ik enorm veel energie haal uit éxterne contacten, kreeg ik ook de kans om projecten in uitvoering op te volgen, en na een inlooptijd zat ik alléén op die werven.” (lacht) “Uiteindelijk is dat ook wel de manier om snel bij te leren. En ik houd wel van een uitdaging.”
Jamie: “De eerste weken werd ik begeleid door Mathieu, die me alleen liet werken maar wel dichtbij zat en altijd beschikbaar was. Dat zorgde voor een vlotte start. Ik vind het fijn dat ze bij BM rekening houden met wie je bent. Jan vroeg op mijn sollicitatie hoe ik zelf behandeld wilde worden. Wel, die mix tussen autonomie krijgen maar wel bij meer ervaren collega’s terechtkunnen als je vastloopt of vragen hebt, vind ik ideaal. En dat blijkt in de praktijk ook effectief zo te lopen.”
Wat houdt je job in?
Pierre: “Ik zeg altijd tegen familie en vrienden: ‘wij krijgen een leeg gebouw, en moeten zorgen dat het warm heeft in de winter en fris in de zomer, met genoeg verse lucht, brandveilig, dat er elektriciteit en water is, dat er afvoeren zijn,… We voorzien dus alles van technieken en vertrekken daarbij van het ontwerp, berekenen de prijs en kijken op de werf toe dat alles technisch correct wordt uitgevoerd. Gemiddeld ben ik 60 procent van mijn tijd op kantoor achter mijn bureau of in intern overleg, en 40 procent op werven of in externe vergaderingen. Ik heb altijd meerdere projecten lopen (zoals momenteel de school ‘t Mozaïek in Eernegem), die elk in een andere fase kunnen zitten. Die ballen omhoog houden, is een leuke uitdaging.”
Jamie: “Als project engineer civil sta ik in voor alle civiele projecten. We zijn heel actief in de haven van Antwerpen en werken mee aan grote stabiliteitsprojecten op het openbaar of privaat domein. Dat begint met een stabiliteitsstudie, daarna maken we de rekennota’s op om dan tijdens de bouwfase alles op te volgen.”
Hoe kijk je terug op die eerste periode bij BM?
Pierre: “Die twee jaar zijn voorbijgevlogen! Ik vind dat ik een enorme groei heb doorgemaakt, want toen ik hier startte, wist ik eigenlijk níets. Ik kende zelfs de termen ‘meetstaat’ en bestek’ niet. Door mijn grote ambitie kreeg ik rap de nodige kansen maar tegelijk ook de ondersteuning wanneer ik dit nodig had. Hierdoor heb ik snel bijgeleerd. Het zijn echt leermomenten geweest die me vooruit geholpen hebben.”
Jamie: “Het is vlot verlopen. Beetje bij beetje mocht ik projecten meer alleen doen, en daar ben ik blij om. Ook de verhouding tussen bureauwerk en buitenwerk is aan het evolueren, zodat ik naast overleg via de telefoon of Teams nu ook meer bij de klant of op de werf zelf kom.”
De bouwwereld evolueert snel. Hoe blijven jullie ‘mee’ nu jullie afgestudeerd en aan het werk zijn?
Pierre: “BM organiseert opleidingen, vaak ‘lunch & learns’, waarbij experten in een bepaalde niche stap voor stap hun kennis overdragen. Maar in de BM Forums komen sprekers ook niet-technische onderwerpen toelichten, zoals beter leren netwerken. Intern hebben we bovendien experten die in een bepaalde niche een krak zijn in hun vak. We kunnen altijd bij hen terecht met vragen, en zij brengen ook opleidingen aan die we kunnen volgen. En van opleidingen die georganiseerd werden vóór wij hier werkten, is de kennis goed bewaard en makkelijk toegankelijk.”
Jamie: “In het kader van een specifiek project krijg ik van het management de kans om een bijkomende opleiding te volgen. Ik vond het tof, dat ze dat meteen spontaan voorstelden, want ik vind het plezant om nieuwe dingen te blijven leren.”
Waarom zou je anderen aanraden om bij BM Engineering te komen werken?
Pierre: “Omdat je hier de verantwoordelijkheid krijgt die je elders niet snel krijgt. Ik ben hier nog niet zo lang, en mag toch al aan prestigieuze projecten meewerken. Van andere studiebureaus hoorde ik dat je gelimiteerd wordt in je mogelijkheden, waarbij je rapporteert aan iemand die aan iemand anders rapporteert. Dan ben je maar een klein schakeltje in een héél groot geheel. Bij BM krijg je een project toegewezen en krijg je de kans om álle facetten, van A tot Z te doorlopen. Dat vind ik heel interessant én een grote meerwaarde. En de communicatielijnen zijn hier echt kort.”
Jamie: “De groeikansen die we hier krijgen, en de toffe projecten zijn voor mij een plus. Maar ook de sfeer. Ik denk niet – in vergelijking met ándere afdelingen – dat de grootste speelvogels bij civil engineering zitten…” (hilariteit) “… maar er wordt vaak gelachen, en over de middag aan tafel zit iedereen bij elkaar.”
Pierre: “Je bent hier ook echt vrij: je hebt glijdende uren, kunt sporten over de middag, en er worden heel wat activiteiten georganiseerd. Bovendien is BM groot genoeg om aan uitdagende projecten te kunnen werken, maar ook klein genoeg om hier geen ‘nummer’ te zijn. Iedereen ként iedereen wel. Alle bestuurders bestuurders zitten gewoon tussen de medewerkers, en de sfeer is inderdaad heel goed.”