Wispeltuin klooster
07/09/2017
Architecten LMS Vermeersch
6.000.000 €, aandeel technieken: 1.800.000 €
13207
Global Estate Group - +32 50 46 10 10
De Wispeltuin betrof een volledige en grondige renovatie van een oud redemptoristinnenklooster (uit 1841).
Het gebouw werd dan ook volledig gestript tot op de bestaande ruwbouw. De renovatie gebeurde met respect voor de oorspronkelijke bestemming.
Echter werd het klooster omgetoverd in een hedendaags studentenverblijf.
Op het gelijkvloers zijn multifunctionele ruimtes ontworpen waar de refter, een lounge, de leeshoek, de keuken, de circulatiegangen en een ruimte voor technieken te vinden is. Verder kan je op de eerste, tweede en derde verdieping 72 studentenkamers terugvinden die voldoen aan de recentste comforteisen en voorzien zijn van een eigen badkamer met douche. Ook een 10-tal studios zijn ontwikkeld die over een eigen keuken beschikken.
Van het volledige gebouw wordt 2/3 verhuurd op lange termijn aan The College of Europe. (CoE). De bestaande kelder is in ere hersteld. Daarin zijn de technische ruimtes, een fietsberging, de waterbehandeling en het archief voorzien.
De architecten, LMS Vermeersch, is erin geslaagd om het gebouw met een maximale bewaring van authenticiteit te benaderen.Kleine elementen worden hierin dan ook op een subtiele manier omarmd en kunnen teruggevonden worden in de kleinste hoekjes van het gebouw.
Door middel van een centrale stookplaats is er voldoende thermisch comfort dankzij de etagestations. Dit zorgt voor een warmteverdeling in alle bezette ruimtes alsook voldoende sanitair warm water in elke studentenbadkamer. De luchtkwaliteit wordt bovendien gegarandeerd dankzij de algemene ventilatie. Verder is de elektriciteitsverdeling op een moderne noden van de huurders afgestemd met hierbij o.a. toegangscontrole, wifi en data.
De verlichting bedraagt hedendaagse LED-toepassing met intelligente sturing.
Om structurele redenen werden de bestaande houten bevloeringen verwijderd en vervangen door nieuwe vloerplaten die deels met potten en balken en deels met Sadef-profielen en beplating werden uitgevoerd om het eigengewicht van de vloeren te beperken.
In tijdelijke fase werd de stabiliteit van de bestaande muren gegarandeerd door bovenstaande werken in fases uit te voeren. Op deze manier konden dure gevelschoringen vermeden worden. Alsook konden de brandcompartimenten hierdoor gegarandeerd worden. Verder werden de bestaande dakspanten maximaal behouden en waar nodig voorzien van bijkomstige versteviging.
Team:
- Architecten Vermeersch (architect)
- Verstraete Bouw (algemeen aannemer)
- BM Engineering (ingenieur technieken / stabiliteit)