Proximus Site Roeselare
Proximus – het slopen van kantoorgebouwen, het bouwen van een kantoorgebouw en 3 appartementsgebouwen (62 flats) met 2 ondergrondse parkeerverdiepen en binnengebied gebouw A (kantoor), gebouwen B+C+D (appartementen)
2019 - 2020
Architectenbureau PCP
17.115T / 17.115S
Plopsa
Het Plopsa Hotel – een project van 20 miljoen euro – wordt gebouwd op het domein van Plopsaland in De Panne, tussen de hoofdingang en zwemparadijs Plopsaqua. In het L-vormig volume komen op de gelijkvloerse verdieping 2 bars en een restaurant, 3 vergaderruimtes en een een centraal atrium van 3 verdiepingen hoog in theatervorm. De hogere verdiepingen bestaan uit 117 kamers. De hotelgasten kunnen hun wagen veilig kwijt in de ondergrondse parking die 42 plaatsen zal tellen.
De functies van de gelijkvloerse verdieping vragen grote ruimtes met een maximale openheid en flexibiliteit in de indeling. Dit verschilt uiteraard van de strakke ritmiek in de volumes van de kamers op de hogere verdiepingen. Uit de verschillende structurele opties die in voorstudie werden onderzocht, werd voor de kamers gekozen voor een klassieke uitvoering met dragende kalkzandsteenmuren en betonnen predalvloeren, die voor een goede akoestische afscherming zorgen. Door op de eerste verdieping te werken met ter plaatse gestorte betonvloeren van 35 tot 45 cm dik, konden de steunkolommen van de gelijkvloerse verdieping worden geplaatst volgens de indeling die de bouwheer wenste.
Ook voor de kelder werd gezocht naar het optimale ontwerp. Om de dragende kolommen van de gelijkvloerse verdieping maximaal te laten afsteunen op de hoofddraaglijnen van de kelder, werd de inplanting van het keldervolume een halve meter opgeschoven. Daardoor moest er minder diep worden uitgegraven en waren ook minder balken nodig, wat uiteraard een positief effect heeft op de kostprijs.
Een deel van het hotel komt boven de inkom van Plopsaqua. Om de bestaande structuur niet te overbelasten, worden verschillende maatregelen genomen. De scheidingswanden van de bovenliggende kamers worden uitgevoerd in een lichtere staalstructuur met voorzetwanden. Zo wordt het gewicht beperkt zonder aan akoestisch comfort in te boeten. Daarnaast wordt boven het huidige dak een opvangstructuur in staal gebouwd, om de lasten van het hotel af te leiden naar de bestaande kolommen. Twee nieuwe kolommen worden tenslotte weggewerkt in de lockers van de kleedkamers van Plopsaqua. Zes micropalen in de bestaande kleedruimtes zorgen daarbij voor voldoende fundering.
Typerend voor de Plospaparken zijn de bijzonder decoratieve en speelse gevels van de gebouwen. Om de afwerking van de geveldecoratie op korte termijn te kunnen uitvoeren, werden de buitengevels uitgevoerd in geïsoleerde geprefabriceerde sandwichpanelen. Het binnenblad doet hierbij dienst als dragende structuur. Het buitenblad werd op 8 centimeter dikte voorzien om het gewicht van de geveldecoratie te kunnen dragen.
De decorateurs van Plopsa zijn creatievelingen die ontwerpen in een theatraal-bombastische stijl. Voor BM Engineering was het dan ook de uitdaging om de hoogtechologische technieken zo discreet mogelijk te integreren in de thematische aankleding van de hotelkamers en de gemeenschappelijke ruimtes. Zo werd voor de benedenverdieping gekozen voor vloerverwarming, terwijl in de kamers inblaasroosters in lijnvorm werden gebruikt die quasi onzichtbaar zijn. Die discretie geldt bovendien niet enkel voor de binnen-, maar ook voor de buitenzijde. Veel technieken worden op het dak geplaatst, maar door ze te clusteren in het midden van het dakoppervlak zijn ze onzichtbaar voor de bezoeker en wordt het sprookachtige van het gebouw niet doorbroken.
Het theatrale atrium zorgde voor bijkomende uitdagingen. Door de spreiding van het volume over 3 verdiepingen is efficiënte brandbeveiliging een belangrijk aandachtspunt. Maar ook akoestische afscherming naar de kamers en de vergaderzalen toe, is een must. Tenslotte werd ook grote aandacht besteed aan de buitenverlichting van het hele gebouw – zowel van de gevel als van de omgeving rond het hotel – om ook bij valavond en ’s nachts voor een feeërieke sfeer te zorgen.
Niet alleen met de creatieve decorateurs van Plopsa werd intens samengewerkt. Ook binnen BM Engineering was er voortdurend afstemming tussen de afdelingen stabiliteit, technieken en BIM. Zo voorzag de afdeling stabiliteit op het dak van het gebouw sokkels om de technieken op te plaatsen. Maar deze interne samenwerking had ook voor de klant zelf onmiddellijke voordelen. Het liet de decorateurs immers toe om de renderings van de niet-aangeklede ruimtes – met zowel de structuur van het gebouw als de voorziene technieken – al van in een vroeg stadium als startpunt te gebruiken voor het uitwerken van de decoratie.
Proximus – het slopen van kantoorgebouwen, het bouwen van een kantoorgebouw en 3 appartementsgebouwen (62 flats) met 2 ondergrondse parkeerverdiepen en binnengebied gebouw A (kantoor), gebouwen B+C+D (appartementen)